До списку всіх статей

Як заборонити Google шпигувати за вами? Плагін, про який знають не всі

#Seo
19.07.2023
157
Як заборонити Google шпигувати за вами? Плагін, про який знають не всі

Чи часто ви замислювалися над тим, чому Google підкидає вам те, що ви хочете? Ну прям ніби читає ваші думки. Простори Інтернету великі, але саме ваші інтереси завжди на перших позиціях. Це відбувається через те, що у вашому ПК, ноутбуку або іншому пристрої є Google шпигун! Сюжет розвивається, ніби в кіно про шпигунів. Але ні, це реальність. Проте, все набагато простіше, і не так страшно.

Яким чином Google збирає інформацію про вас?

Сьогодні дуже складно уявити собі інтернет без Google. І якщо ви хоча б один раз користувалися його сервісом, то знайте – про вас вже накопичена певна інформація. Найчастіше, щоб пропонувати вам найбільш релевантну рекламу або інформацію, Гугл бере відомості з ваших облікових записів, де ви заповнюєте форми реєстрації. Там він дізнається ваш стать, вік, а також можливі уподобання та інтереси. Також, інформація черпається з пошти або історії переглянутих сайтів. До речі, її ви можете подивитися тут. Довідник Google не збирає інформацію про віросповідання, сексуальну орієнтацію, расу або стан здоров’я.

За подібні дії компанія Гугл часто піддається критиці. Не дивлячись на можливості та функціонал налаштувань, який обмежує таке свавілля пошукача, збір інформації все одно відбувається, в обхід ваших налаштувань.

Рятувальний круг – плагін Блокувальник Google Аналітики

Ряд претензій, який був адресований Google змусив компанію в 2010 році розробити інструмент, який блокує збір даних про вашої діяльності в Інтернеті. Плагін для браузера називається Блокувальник Google Аналітики, звантажити який ви можете тут. Доступний для таких браузерів, як Google Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer 11 і Firefox.

Працює інструмент на тих сайтах, де є підтримувана версія JavaScript Google Аналітики (gtag.js, analytics.js). Він блокує можливість файлів JavaScript (ga.js, gtag.js, dc.js, analytics.js) відправляти дані про дії користувача на сайтах. Але власникам веб-ресурсів не варто переживати, адже плагін не забороняє використовувати інші засоби для збору і відправки веб-даних на сам сайт.

Виникає питання. Чому ж сам Google не згадує про наявність плагіна в своїх рекомендація щодо захисту даних? Вся справа в прибутку компанії від реклами, яка складає цілих 81% доходу.

Що з цього виходить? Компанія закрила юридичне питання і захистила себе від майбутніх позовів, а браузер отримав плагін по конфіденційності. Збір інформації, можливо не з такою силою, але все одно відбувається, оскільки про Блокування мало хто знає. А окремої PR-кампанії йому не бачити.

Автор статті

В'ячеслав Кротевич

В'ячеслав Кротевич

SEO specialist

Сподобалася стаття? Поділись

Посилання скопійовано