До списку всіх статей

Як проаналізувати активність конкурентів у Facebook?

#Meta Ads #PPC
18.07.2023
419
Як проаналізувати активність конкурентів  у Facebook?

Оцінка активності конкурентів, в тому числі в соціальних мережах, є важливою умовою збереження конкурентної переваги бренду.

Аналіз конкурентів НЕ повинен бути одноразовою дією – ринок динамічний і, відповідно, конкуренти змінюють стратегії просування в залежності від умов ринкового середовища. Необхідно не просто знати, а регулярно відстежувати, що роблять конкуренти і як вони впливають на цільову аудиторію, у вже на підставі даного моніторингу постійно коригувати власну стратегію просування.

Дані моніторингу дозволять:

  • побачити стиль в подачі інформації та прослідкувати його зміни;
  • відстежити аудиторії таргетингу;
  • оцінити УТП конкурентів;
  • зрозуміти, як довго тривають рекламні кампанії конкурентів і як часто вони змінюють креатив/посил;
  • відстежити маркетингові підходи та т.д.

Аналіз конкурентів можна здійснювати та на безоплатній основі.

Нижче представлені методи оцінки медійної активності конкурентів у Facebook, які передбачені в рамках функціоналу даної соціальної мережі.

Найпростіший спосіб – підписатися на бізнес-сторінки конкурентів і/або взаємодіяти з рекламним розміщення по тематиці.

Підписники й користувачі, які взаємодіють з контентом на сторінках брендів і рекламним контентом, з великою ймовірністю потрапляють в аудиторії таргетингу їх рекламних кампаній.

Оцінка візуальної та текстової складової рекламних оголошень дозволить зрозуміти, як і що говорять цільової аудиторії конкуренти, а функціонал «Чому я бачу цю рекламу?» покаже інформацію про аудиторії, використовуваної для орієнтування в Facebook: вікова категорія, місце проживання та інше.

Даний спосіб НЕ є автоматизованими та НЕ підходить для роботи з великою кількістю конкурентів. При цьому, зібраних даних буде цілком достатньо для первинного аналізу.

Бібліотека реклами Facebook дозволяє шукати та переглядати рекламні оголошення, які зараз показуються в додатках і сервісах Facebook, включаючи Instagram.

Сервіс насамперед забезпечує прозорість реклами для проєктів соціальної та політичної значущості. Але його так само можна використовувати як джерело інформації про дії конкурентів.

Перейти в сервіс можна за тут або подивитися рекламні оголошення бізнес-сторінки в розділі «Прозорість сторінки».

Пошук в Бібліотеці реклами здійснюється за назвою сторінки. Результат видачі – все активна реклама потрібної сторінки та не активна, якщо вона має соціальну чи політичну значущість.

Сервіс дозволяє використовувати такі фільтри:

  •  країна – показує географію рекламного таргетингу, дозволяє оцінити стратегію, яку застосовують конкуренти, для впливу на споживачів різних країн;
  • платформа – вказує на платформу, яка була обраний для показу реклами: Facebook, Instagram, Messenger або Audience Network;
  • період – показує, які з активних наразі оголошень показувалися в обраний період.

В цілому Бібліотека реклами Facebook – це корисний інструмент, який містить базу даних реальної реклами і істотно спрощує роботу при аналізі конкурентів. Але використовувати його потрібно на регулярній основі, через те, що перегляд неактивної реклами неможливий. Одноразовий перегляд реклами конкурентів дозволить в цілому оцінити підхід в комунікації конкурентів (основні посили, УТП і т.д), але не дасть інформацію про тривалість кампанії, частоту змін креативів/посилів і відповідно, відстежити тенденції в змінах підходів в комунікації конкурентів з цільовою аудиторією .

Аналізуємо дії конкурентів за допомогою функціоналу «Цікаві сторінки»

У розділі «Подивитися статистику» власного бізнес-профілю можна відстежувати дії конкурентів. В даному розділі передбачений блок «цікавлять сторінки», в якому необхідно ввести назви сторінок конкурентів за допомогою меню «Додати сторінки» і натиснути кнопку «Стежити за новинами».

Даний функціонал дозволяє відстежувати кількість передплатників на сторінках конкурентів і щотижневу динаміку даного показника, щотижневу кількість постів і рівень залученості.

Для оцінки активності конкурентів у Facebook необов’язково використовувати платні інструменти та моніторингу, які пропонує ринок, і можна обмежиться вбудованим функціоналом. При цьому, важливим фактором є саме регулярність аналізу, яка дозволить відстежити зміни в стратегіях конкурентів і на підставі цього вчасно в реальному часі вносить коректування в просування власного бренду.

Автор статті

Ігор Морозов

Ігор Морозов

Facebook PPC Team Lead

Сподобалася стаття? Поділись

Посилання скопійовано