До списку всіх статей

Різниця між таргетованою і контекстною рекламою

#Google Ads
13.07.2023
402
Різниця між таргетованою і контекстною рекламою

У цій статті ми розглянемо кожен з видів реклами. Порівняємо їх між собою і позначимо основні відмінності. Розберемо, який з видів реклами і в якому випадку буде краще працювати, а коли їх варто поєднати.

Таргетована реклама

Визначимося, що таке таргет і який він буває?

Таргет – рекламний механізм, суть якого – показ оголошень можливій ​​цільовій аудиторії за такими параметрами як: стать, вік, інтереси, освіта, достаток і склад сім’ї. Менеджер сам визначає ці параметри і виставляє налаштування або ж бере приблизний портрет ЦА у клієнта. Основна відмінність від контекстної реклами – це відсутність релевантності до запиту. Тобто аудиторія менш прогріта і не дуже схильна до цільового дії. Робота ведеться на охоплення і впізнаваність бренду. Таргетованою рекламою, найчастіше, прийнято називати рекламні кабінети Facebook / Instagram,  тобто соціальні мережі.

Давайте розглянемо на прикладі дитячого табору.

Давайте розглянемо на прикладі дитячого табору.

Завдання: Підібрати таргетинг для реклами в соціальних мережах Facebook / Instagram.

В голові практично відразу спливає портрет можливої ​​ЦА. Пройдемося по основним параметрам:

✔ Географічний таргетинг – дозволяє показувати рекламу від конкретного місця на карті точкою (радіус від 1 км) до вибору конкретних районів, міст, областей, країн.

У нашому випадку, це Київ і Київська обл., так як фізично табір знаходиться в області і нам цікаві жителі в цих місцях проживання.

✔ Таргет по інтересам – вибір параметра відбувається за списком інтересів, який формувався за допомогою всіляких сигналів (хто що дивиться в мережі, що купує, на які групи підписаний і т.д.) На основі цих даних, отриманих інструментом, алгоритм визначає до якої аудиторії віднести того чи іншого користувача. У нашому прикладі дивимося інтереси, які  найближче відносяться до дітей, батьківства та дитячих таборів.

✔ Соціально-демографічний таргетинг – дозволяє персоналізувати рекламу за такими параметрами як: стать / вік / дохід / посада / наявність дітей. Нам цікавий платоспроможний вік і наявність дітей різного віку з якого вже можна відправити дитину в табір.

Таргет по пристроях – показ реклами на конкретних пристроях: ПК, Mobile, Tablet, TV. Також можна вибрати не тільки тип пристрою, але і вказати їх конкретні моделі. Є можливість вибору версії операційної системи, браузера.

У нашому випадку розбивка не потрібна, так як дізнатися докладну інформацію і придбати путівку можна як з телефону, так і з ПК. Тип пристрою нам також не важливий. Тому ми виберемо “Все мобільні пристрої” і ПК.

Таргет за часовим проміжком часу – можна вказати в яке конкретне час буде йти показ реклами і в який день тижня.

Тут відштовхуємося від графіка роботи відділу продажів.

Графік роботи:

Пн-Пт – 8:00 до 18:00

Сб-Нд – 10:00 до 18:00

Нам немає сенсу крутити рекламу в неробочий час, так як ОП буде закритий, а менеджер не зможе відповісти на питання клієнта або оформити путівку.

Яких результатів можна досягти використовуючи таргетовану рекламу?

Основна мета таргетинговой реклами – створити рекламне повідомлення для цільової аудиторії і підвищити його ефективність.

Як писали раніше, необхідно одночасно використовувати різні види таргетингу щоб чітко виділяти свою ЦА (стать, ГЕО, інтереси, поведінку і т.д).

Таким чином, таргетована реклама дозволяє досягти відразу кількох цілей:

  • зібрати воєдино всю ЦА (цільову аудиторію), яка користується тією чи іншою соцмережею;
  • швидко і ефективно розповісти про продукт / послугу;
  • спонукати користувачів перейти на сайт для більш детального ознайомлення з продуктом;
  • мотивувати на вчинення цільового дії: покупку, заявку, підписку, реєстрацію і так далі.

На прикладі дитячого табору, знаючи свою ЦА, зробивши правильний акцент на оголошенні і використовуючи різні варіанти орієнтування по інтересам і поведінці можна отримати мінімум 158 лідів.

Креатив з правильним посилом і змістовним текстом – це запорука успіху того, що користувач не тільки зверне увагу, а й перейде по посиланню / залишити заявку. 

Тепер розглянемо переваги контекстної реклами!

Контекстна реклама – це вид інтернет-просування, при якому оголошення про товар / послугу, показуються з урахуванням запиту користувача в пошуковій системі або контенту, який релевантний йому. Іншими словами, відповідність запиту до реклами максимальне, а аудиторія вже готова купувати, так як вона вже на етапі аналізу варіантів і фінального вибору.

Найчастіше контекстною рекламою прийнято називати пошукові системи Google Ads.

Контекстом прийнято називати:

Пошукову рекламу – це текстові оголошення, які показуються користувачеві в пошуковій видачі на його запит. Іншими словами, це коли ми щось гугл. Технічно, показ здійснюється за списком ключових слів, які відносяться до нашого бізнесу. Розглянемо на прикладі магазину іграшок:

В полі пошуку користувач вбиває свій запит, а система дає при цьому йому максимально релевантний відповідь.

Щоб не відходити далеко, відразу ж розглянемо торговий тип кампаній по тим же іграшок:

Реклама торгових кампаній – також застосовується в пошукових системах Google, Яндекс. Для її створення потрібен фид даних (документ), в якому буде вся інформація про всі товари, які представлені на сайті. Показ здійснюється виходячи з релевантності запиту до ключових слів фида (опис і його назва).

Контекстно-медійна мережа (КМС) – реклама на сайтах, які дозволяють розміщувати рекламу у себе, а також у додатках та інших партнерських ресурсах пошукових систем. Для її показу використовують графічні банери і відео. КМС може відповідати, як на пошукові запити користувачів, так і працювати за принципом таргетированной реклами. Її мета – підвищити впізнаваність бренду, викликати інтерес потенційних клієнтів, підвищити продажі.

КМС можна прирівняти до таргетированной рекламі так як технічно підбираються майданчика розміщення і аудиторії точно також як і в Facebook / Instagram. Але алгоритми пошукових систем аналізують поведінку користувачів і їх інтереси, потім, виносять в показ ваше оголошення, яке, швидше за все, вас зацікавить.

Потрібно вказати, що в КМС також входить і ремаркетинг, який показує банера тим, хто вже відвідав наш сайт, нагадуючи про себе.

 

Реклама мобільних додатків – ще один вид контекстної реклами, що дозволяє запускати рекламу мобільних додатків в GooglePlay / AppStore. Для її показу необхідно мати мобільний додаток. Мета інструменту: збільшити кількість установок додатка; підвищити залученість і збільшити кількість реєстрацій ще до його запуску (тільки Android). До того ж, ви зможете збільшити кількість продажів або дзвінків, якщо ваше додаток – це магазин.

✔ Локальна кампанія – це можливість надавати користувача інформацію про час і можливі дати відвідування офлайн-точки. За допомогою даного інструменту можна розміщувати рекламні повідомлення на таких майданчиках як: Пошук, Карти та YouTube, а також в Медійній мережі. При створенні локальної кампанії вам необхідно вказати адреси магазинів, які ви хочете рекламувати.

Алгоритм машинного навчання на основі отриманих даних про користувачів здатний визначати схильних людей до відвідування точок, такими можуть бути: магазини, СТО, відділ продажів, кафе, салон машин і т.д. Основне завдання локальної кампанії підвищити офлайн-продажу.

✔ Відеокампанія – являє собою ролик, який показується в Медійній мережі та на YouTube. На сьогоднішній день існують такі види реклами як:

  • In-Stream з можливістю пропуску
  • TrueView for Action
  • TrueView for Reach
  • TrueView for Shopping
  • TrueView Ad Sequencing
  • In-Stream без можливості пропуску
  • Оголошення-заставки (Bumper Ads)
  • Video Discovery
  • банери Masthead
  • Аудіореклама на YouTube – новинка вересня 2020 року
  • Докладно зупинятися на кожному з видів не будемо.

Принцип роботи та налаштування таргетингу такий же як і в Контекстно-медійній мережі.

Підведемо підсумок:

Ми розглянули кожен з видів реклами. Порівняли їх між собою і позначили основні відмінності.

Коротко:

Таргетована реклама не вміє відповідати на запити користувача, що впливає на рівень інтересу до реклами. У той же час, маючи уявлення про свою ЦА можна максимально точно націлити таргет на неї, тим самим схиливши користувача до покупки. Контекстна реклама навпаки працює з релевантність запиту до рекламному повідомленню.

У комплексі, чим більше буде рекламних джерел, тим краще і швидше буде результат. Головне розуміти, якому продукту / послузі підійде той чи інший інструмент, щоб витягти максимум користі.

Бажаємо успіху у виборі і побільше вам лідів!

Автор статті

Богдан Крупа

Богдан Крупа

РРС Team Leader

Сподобалася стаття? Поділись

Посилання скопійовано