До списку всіх статей

Як зробити аналіз контекстної реклами конкурентів?

#PPC
18.07.2023
425
Як зробити аналіз контекстної реклами конкурентів?

Аналіз конкурентів – один з найважливіших етапів запуску реклами Google, та й маркетингу в цілому. З його допомогою, опрацьовуються сильні і слабкі сторони, робиться акцент на переваги, приймаються рішення про бюджетування.

У цій статті ми розповімо, як швидко і якісно проаналізувати конкурентів і на що варто звернути увагу в першу чергу.

Почнемо з самого головного – як визначити своїх конкурентів? Для цього є безліч варіантів, як складних, так і простих. Розглянемо 2 простих варіанти. Якщо у вас вже є запущена реклама, то можна подивитися цю інформацію в Статистиці аукціону.

Вибираємо необхідний період часу і натискаємо:

“Усі кампанії” → “Ключові слова” → “Статистика аукціонів”.

У звіті буде видно список конкурентів за основними ключовими словами, а також ваша “роль” серед них. Дізнайтеся який відсоток охоплення пошукових запитів ви забираєте і працюйте з подальшими гіпотезами!

Важливо розуміти, що іноді по вашим ключам можуть показуватися компанії, у яких схожий продукт або послуга, або вони взагалі з іншої країни / міста. Швидше за все, у них просто налаштований широкий таргетинг. Відсоток таких повинен бути мінімальний. Тому перегляньте кожен сайт зі списку окремо і прийміть рішення про подальшу роботу з цим конкурентом.

Якщо ж у вас ще немає реклами в Google Ads, тоді ви можете просто зайти в пошук Google і почати вводити ваші цільові запити і виділити тих, хто показується по цих запитах найчастіше. Так, цей метод займе трохи більше часу, зате він як і раніше досить простий. Для прикладу знайдемо конкурентів для школи англійської мови:

Отже, тепер у нас є список наших конкурентів. Що далі? А далі ми зможемо дізнатися наступні аспекти:

  • Які ключові слова використовують ваші конкуренти.
  • Якість рекламних оголошень ваших конкурентів.
  • Якість посадочних сторінок ваших конкурентів.

1) Які ключові слова використовують ваші конкуренти.

Для даного аналізу, на жаль, недостатньо можливостей Google і тому нам знадобляться сторонні сервіси, а саме Serpstat

Вибираємо: “Аналіз ключових слів” → PPC → Аналіз → Конкуренти і вводимо якесь популярне для нашого бізнесу ключове слово. Для прикладу візьмемо “Вивчати англійську”.

Далі ми бачимо список компаній, які також відображаються у вигляді цієї ключової фрази. Заходимо на перший сайт. У таблиці праворуч ми бачимо список популярних ключових слів, які використовує дана компанія. Натискаємо на “Показати всі”

В даному звіті ми вже бачимо список всіх ключових слів, за якими розміщується ця компанія. Для зручності ми можемо експортувати список в окремий файл (Excel, Google Spreadsheets, або будь-який інший зручний для вас варіант)

Потім ми збираємо всі списки ключових слів конкурентів, робимо з них один великий файл і відбираємо ті, які ми могли б виключити і додаємо до себе в семантичне ядро.

Також можна виділити самі конкурентні ключі, і внести в свої налаштування відповідні коригування ставок (якщо, наприклад, ви використовуєте ручне управління ставками), щоб частіше вигравати в тому чи іншому аукціоні.

Як ви зможете переконатися, даний інструмент може дати набагато більше, ніж те, що ми тільки що розповіли. Його функціонал набагато ширше, але на жаль, інструмент є платним.

2) Якість рекламних оголошень ваших конкурентів.

Для аналізу якості рекламних оголошень ми знову переходимо в пошукову видачу і по черзі підставляємо ключові слова конкурентів. Розбираємо оголошення на складові. Дивимося, чи використовують конкуренти:

  • Тема 3
  • Опис 2
  • Додаткові посилання
  • Номер телефону
  • Уточнення
  • Структуровані описи

Всі ці елементи роблять рекламу більш помітними і як наслідок більш розмітки.

Чим краще оголошення виглядає, чим креативніше воно написано, чим ефектніше заклик до дії, тим вище шанс, що потенційний клієнт не пройде мимо.

Не варто забувати, що не всі елементи оголошення показуються в кожній пошуковій видачі. Обов’язковими є Заголовок 1, Заголовок 2, Опис 1. Решту Google може показати, а може і ні, тому таких перевірок слід зробити кілька.

Для зручності, можна додати всю отриману інформацію в ході розслідування в окрему таблицю:

Також для аналізу рекламних оголошень може допомогти згаданий вище Serpstat. Для цього достатньо перейти в:

Аналіз домену → PPC-аналіз → Рекламні оголошення.

Результати даного звіту можна експортувати в окремий файл.

3) Якість посадкової сторінки Ваших конкурентів.

Як ми всі знаємо, якість посадкових сторінок впливає на показник якості, завдяки яким відбувається ціноутворення вашої реклами. Що ми можемо проаналізувати в даній категорії:

  • Швидкість завантаження посадкової сторінки конкурентів.
  • Джерела трафіку посадкової сторінки конкурентів.

Почнемо по порядку. Швидкість завантаження посадкової сторінки – досить важливий критерій в аналізі, тому що більшість користувачів не чекають завантаження сторінки більше 3-4 секунд. Якщо за цей час сторінка, яка їх зацікавила не завантажується, вони підуть до конкурентів. Визначити швидкість завантаження посадкової сторінки нам дозволить ресурс Google PageSpeed.

У результатах аналізу ми бачимо рівень оптимізації посадкової сторінки (виставляється значення від 0 до 100).

Ми можемо перевірити рівень оптимізації сайту окремо для комп’ютерів і телефонів.

Для перевірки джерел трафіку ми скористаємося інструментом Similarweb. Необхідно внести домен сайту, який ви перевіряєте, у відповідне поле і натиснути Enter.

Завдяки цьому ресурсу можна аналізувати не тільки джерела трафіку, а й середню довжину сеансу, кількість сторінок за сеанс і показник відмов, гео-показники і графік загального кількість трафіку за певний термін:

Також можна проаналізувати співвідношення джерел трафіку (прямий, пошуковий, медійний, трафік з соціальних мереж):

Даний інструмент показує частку органічного і платного трафіку в пошуку, а також ключові слова, які найчастіше використовують як для органічної видачі так і для реклами:

В цілому, такий аналіз допоможе зібрати основну інформацію про контекстну рекламу ваших конкурентів. Покаже їх сильні і слабкі сторони. А найголовніше – дасть джерело гіпотез для тестів і поліпшить позиціонування вашої компанії на ринку. Не ігноруйте настільки важливий етап запуску реклами Google Ads та приблизно раз в квартал актуалізує інформацію.

Успіхів!

Автор статті

Богдан Крупа

Богдан Крупа

РРС Team Leader

Сподобалася стаття? Поділись

Посилання скопійовано